4000 Miles

Titul v originále: 4000 Miles

Autor: Amy Herzog
Žánr: hra
Jazyk: angličtina
Postavy: muži 1 ženy 3

Amy Herzog(ová) (USA)

4000 MILES (4000 MIL)

1 m, 3 ž

Uprostřed noci se v bytě 91leté Very v newyorské Greenwich Village objeví její 21letý vnuk Leo, o kterém rodina nemá již nějakou dobu žádné zprávy. Leo se právě vrátil z cyklistické cesty napříč Spojenými státy a nemá kde být. Babička Vera mu nabídne, aby u ní přespal, a Leo nakonec zůstane tři týdny.

Vzájemné soužití má různé podoby - od typicky mezigeneračně napjatých, kdy se babička snaží vnuka “korigovat", zatímco on shovívavě odolává, až po ulítlé, kdy společně kouří marihuanu a povídají si o sexu. Zatímco na první pohled se zdá, že vzhledem k věku odpovídajícím fyzickým i psychickým výkyvům je tou křehčí Vera, postupně se projevuje Leova zranitelnost a emocionální zmatenost, způsobená nedávnou tragickou událostí. Na cyklistickou pouť napříč kontinentem se vydal se svým nejlepším kamarádem Micahem, který během cesty zahynul. Leo se přesto rozhodl cestu dokončit...

V New Yorku se neúspěšně snaží obnovit vztah s přítelkyní Bec a navíc je platonicky zamilovaný do starší sestry Lily, před lety adoptované z Číny. Náhodná známost z baru, čínská Američanka Amanda, je sestře podobná, a zároveň svým životním stylem i názory tvoří protipól Leovy levicově laděné životní eko-filozofie.

Hra o mezigeneračním přátelství a snaze vyrovnat se s tragédií byla jedním ze tří finalistů Pulitzerovy ceny za rok 2013.

Jsme tu pro vás

Zašleme vám k nahlédnutí či studiu vybrané texty, pomůžeme s výběrem vhodných her do vašeho repertoáru, objednáme aktuální hry ze zahraničí a sledujeme pro vás nejnovější dramatické počiny z domova i ze světa.

Michal Kotrouš

zasílání a archiv textů, agantáž pro ČR a německojazyčnou oblast

tel: +420 603 265 067
email: michal.kotrous@aura-pont.cz