Tom Stoppard: Hry II

Institut umění – Divadelní ústav vydal druhý svazek edičního projektu pod názvem Tom Stoppard: Hry II, čímž je kompletní české vydání Stoppardovy původní tvorby psané pro divadlo.

První svazek, Tom Stoppard: Hry, vyšel v roce 2002 a obsahoval do té doby nejznámější tituly tohoto světoznámého dramatika českého původu (*1937, Zlín). Letos vydaný druhý svazek přináší další Stoppardovy hry z časového období 1968–1989. Třetí svazek, který vyjde v roce 2023, představí dramatické práce napsané po roce 1989.

Hry II zahrnují texty napsané a uvedené do roku 1989. Od Stoppardova raného díla Volný jako pták přes intelektuálně hravé až bláznivé komedie Podle Magritta a Špinavé prádlo a Nová země se přesuneme ke hrám, jež jsou odrazem dramatikova zájmu o existenciální rozměr rozděleného světa studené války – Skokani, EGHDF, Noc a den a Dvojitý agent. Ani v nich však nepostrádáme Stoppardův smysl pro absurdno (ve svých počátcích býval – spíše mylně – k absurdním dramatikům přiřazován) a slovní gagy, obdivuhodnou lehkost, s jakou dokáže v rozměru divadelního představení zasvětit diváky do nejsložitějších problémů soudobého světa i (jako například v Umělci sestupujícím ze schodů) dělat si legraci z umění 20. století. Ve hrách Noc a den a Dvojitý agent se navíc v jeho dramatice začínají prosazovat silné ženské postavy a s nimi emocionalita, kterou rané Stoppardovy hry zdánlivě popíraly.

Editorkou svazku je Jitka Sloupová, doslov napsala Barbara Day, redakce Kamila Černá, Zbyněk Černík a Michal Zahálka. Překladatelé: Zbyněk Černík; Šimon Dominik; Zuzana Josková; Lukáš Novák, Anežka Kuzmičová, Lenka Pavlovská, Lucie Šmídová a Ondřej Vimr; Jitka Sloupová a Ester Žantovská.