Muzikály pro velká i malá jeviště

Ne každý dokáže vstávat s písní na rtech. Každý s ní ale může večer uléhat! Proto jsme pro vás v Aura-Pontu připravili nabídku muzikálů, jejichž práva jsou pro uvádění v České republice dostupná. Ať už vás zajímají malé komorní muzikály nebo velké opulentní produkce, klasické kousky nebo novinky, původní texty nebo muzikály na motivy úspěšných filmů, to vše v naší nabídce naleznete. A pokud by vám snad přeci jen něco scházelo, nebojte se nám o to napsat.

Pro malé soubory (do 5 herců) máme v katalogu třeba hudební inscenaci z pera slavné folkové zpěvačky Susanne Vega Lover, Beloved, která je určena pro jedinou herečku a vychází ze stejnojmenného alba zpěvačky. Pokud ale monodrama není váš šálek kávy, můžete se odvázat s muzikálem pro dva herce Ernest Shackleton Loves Me. Jeho autorem je cenami ověnčený Joe DiPietro, který tentokrát sepsal příběh matky samoživitelky a vtipně jej propojil se skutečným osudem jedné neúspěšné polární expedice. Co se dalších komediálních muzikálů týká, můžeme vám doporučit The Kids Left. The Dog Died. Now What?, který s nadsázkou popisuje, co přijde, když se rodiče konečně osamostatní. Pokud se ale takovým věcem teď z nějakých důvodů nedokážete smát, zkuste Fletsch - Saturday Bite Fever vlkodlačí muzikál (vlkodlaci jsou teď už prý víc IN než upíři). Že při zmínkách o vlkodlacích a upírech začínáte vidět rudě? Tak to možná raději zkuste komediálně-detektivní muzikál pro dva a klavír Murder for Two. Anebo se prostě ponořte do problémů jednoho milostného trojúhelníku v Murder Ballad, to je vždycky dobrý nápad.

Středně velké soubory (6-12 herců) mohou samozřejmě (na 6-12 způsobů) alternovat v Lover, Beloved. Mnohem lepší by ale bylo, pokud by se herci vrhli na nějaký z velkých broadwayských titulů. Na svou českou premiéru stále čeká Pravá Blondýnka, což je zvláštní nejen proto, že Elle Woods obvykle hned dostane to, po čem se jí zamane, ale i proto, že Pravá Blondýnka je prostě dobrý muzikál. Pro brunetky jsou v katalogu Prázdniny v Římě, muzikál na motivy slavného filmu s Audrey Hepburn. Pokud vám neimponují blondýnky ani brunetky a vlastně nejde ani tak o barvu vlasů jako spíš o to, že prostě nesnášíte lidi, je pro vás připraven muzikál High School Reunion. Díky němu se po letech setkáte s celou tou plejádou zvláštních osobností ze střední školy. A pokud by ani tohle nezabralo, vždycky jsou tu Show Dogs! Pejsky má přeci rád každý! Případně je také možné nechat po scéně tančit alespoň kusy nábytku v muzikálu podle skutečného osudu zakladatele IKEA – Ingvar! Ale pojďme se ale rychle zaměřit na příčiny, které mohly režiséry či režisérky přivést až k tomu, že by raději věnovali své životy nábytku. Byl to nedostatek romantiky a lásky? Pak je tu Marry Harry. Byl to nedostatek romantiky, lásky, osudovosti a sentimentu? Zkuste Moulin Rouge Story. Bylo to neskutečně dlouhé zpoždění vlaku, kvůli kterému jste zůstali trčet na nádraží déle, než je doporučená denní dávka? Tak to se podívejte, co se dělo na Jasper Station!

Velké soubory (13 a více herců) si mohou dovolit zahrát opravdu velké věci – třeba celé Las Vegas padesátých let. Stardust Petera Quiltera má na soubor poměrně vysoké nároky: vyžaduje obsadit Franka Sinatru, Elvise Presleyho, Judy Garland a Marlene Dietrich. Po úspěšných sériích Tvých tváří se známými hlasy by to ale neměl být problém ani pro inscenátory, ani pro diváky. Ostatně, těch diváckých trháků je v této kategorii opravdu hodně. Příkladem může být třeba Death Takes a Holiday - další zpracování námětu, podle kterého vznikl i film s Bradem Pittem Seznamte se, Joe Black. Nechybí ani Once, muzikál podle filmu s Oskarem oceněnou písní a zprostředkovat vám můžeme i další slavné broadwayské muzikály.  Z českých titulů se pak nabízí Adéla ještě nevečeřela a Divá Bára.

Jestliže vás některý z titulů zaujal, nebojte se nám o něj napsat.