Komedie divadla Mischief Theatre

Společnost Mischief Theatre  

Mischief Theatre je komediální tvůrčí skupina z Velké Británie, která během posledních několika let zaznamenala úspěchy po celém světě. Hlavními představiteli jsou:  

  • Henry Lewis, umělecký šéf a autor

  • Jonathan Sayer, režisér a autor

  • Henry Shields, autor  

J.J. Abrams si na Hru, která se zvrtla náhodou zašel, když měl zrovna volný večer při natáčení Hvězdných válek. Následně v médiích tvrdil, že se dlouho tak nezasmál a snad nikdy neviděl obecenstvo, které by se tolik bavilo. Po představení oznámil Mischief tvůrcům, že by jejich inscenaci rád produkoval na Broadwayi.  

Soubor Mischief Theatre na West Endu uvedl od roku 2014 už pět komedií: The Play that Goes Wrong (Hra, která se zvrtla), The Comedy about a Bank Robbery (Velká bankovní loupež), Peter Pan Goes Wrong, Groan Ups a Magic Goes Wrong. Dnes se jejich hry hrají po celém světě. Díky specifičnosti situační komiky, která je v mnohém závislá na velmi přesné konstrukci jeviště a kulis, lze koupit práva na repliky původních westendovských inscenací. Divadla si samozřejmě mohou pořídit jen práva k samotnému textu.  

Aura-Pont s radostí zastupuje Mischief Theatre pro Českou a Slovenskou republiku. Jsme v kontaktu s čelními představiteli a účastníme se mezinárodních sněmů Mischief Theatre.    

Nabídka her souboru Mischief Theatre  

Přeložené tituly  

Hra, která se zvrtla (překlad Alexander Jerie) (2 ž, 6 m)

Komedie o premiéře Vraždy na Havershamském panství, kterou uvádí amatérský spolek. Během představení se pokazí vše možné i nemožné a pobaví jak diváky znalé divadelního prostředí i ty neznalé. Hra, která se zvrtla vyhrála v roce 2015 cenu Lawrence Oliviera za nejlepší komedii roku a na West Endu se hraje už téměř šest let. V Čechách se momentálně Hra zvrtává v Městském divadle Kladno a v pražském Divadle Bez zábradlí.  

Velká bankovní loupež (překlad Martin Fahrner) (2 ž, 10 m)

I v této hře se toho mnoho zvrtne. Jak název napovídá jedná se tentokrát o bankovní loupež. Zápletka je možná banální, ale nástrahy a překážky, které se postavám staví do cesty už nikoliv. I v této hře ukazují autoři Mischief Theatre, že v perfektní výstavbě situačního humoru patří mezi světovou špičku. V Čechách se tato bláznivá komedie zatím hraje jen ve Východočeském divadle v Pardubicích.  

Nepřeložené tituly  

Peter Pan Goes Wrong (Petr Pan se zvrtne) (4 ž, 7 m)

Stylově hra velmi podobná Hře, která se zvrtla. Amatérský soubor známý už ze Hry, která se zvrtla nazkoušel další představení. Tentokrát se nejedná o detektivku, ale o klasickou pohádku o Petru Panovi.  

Groan Ups ((Ne)Dospělí) (3 ž, 4 m)

Narozdíl od předešlých situačních trháků zkoumá hra Groan Ups i vážnější témata. Pojednává o žácích jedné třídy, které vidíme nejprve jako malé děti, pak v pubertě a následně v dospělosti, když dorazí na školní sraz. Smích střídají chvilky sentimentální a snad i melancholické.  

Magic Goes Wrong (Kouzla se zvrtnou) (3 ž, 4 m)

Dosud nejambicióznější projekt Mischief Theatre, při kterém soubor spolupracoval s americkým kouzelnickým duem Penn & Teller. Tato inscenace kombinuje typický styl Mischief Theatre, při kterém se pokazí, co může. Inscenace je velmi náročná na techniku a výpravu, ale na West Endu momentálně zaznamenává obrovský úspěch.