Grant Nové vize pro kulturu vyhlášen!

Nadační fond ŠKODA AUTO a Bohemian Heritage Fund vypisují druhý ročník otevřené grantové výzvy!

Oba nadační fondy v rámci projektu Kultura má zelenou společně po loňské úspěšné zkušenosti podruhé vyhlašují otevřenou grantovou výzvu Nové vize pro kulturu, jejímž cílem je dát vzniknout novým a zajímavým kulturním projektům, ideálně takovým, které najdou nové možnosti a umělecké formy. Letos nově výzva platí pro regiony Mladoboleslavska, Vrchlabska a Rychnovska. Přihlášený projekt může získat podporu ve výši až 1 000 000 Kč.

Výzva má motivovat kreativní osobnosti z celé České republiky, aby přišly s konkrétní vizí, jak po dvou letech pandemie obnovit kulturu, případně přinesly nové nápady a formy, které se však musí týkat Mladoboleslavska, Vrchlabska či Rychnovska nebo se na jejich území odehrají. „V loňské výzvě se přihlásilo 40 projektů, z nichž mnohé dosahovaly výborné kvality. Nebylo v našich silách podpořit všechny, ale bylo jasné, že budeme ve výzvě pokračovat i nadále. Nově navíc výzvu rozšiřujeme do všech tří regionů, v nichž Škoda Auto působí,“ říká člen správní rady Nadačního fondu ŠKODA AUTO Martin Hrdlička.

Přihlásit je možné všechny umělecké projekty, které pomůžou rozvíjet aktivní kulturní život po koronavirové epidemii, ať už půjde o nové umělecké dílo či o způsob, jak kulturu zachovat i v době nařízené izolace a také po jejím skončení. „Dle loňských výsledků vidíme ohromný potenciál dalších projektů. Navíc poslední dva pro kulturu nešťastné roky naplno odhalily, jak moc je kultura a umění důležité, nenahraditelné a zaslouží si maximální podporu,“ říká Pavel Smutný, president nadačního fondu Bohemian Heritage Fund.

Grantová výzva posoudí každý projekt jednotlivě a uváží jeho podporu, výše grantu není nijak omezena.

Zájemci mohou své projekty přihlašovat do 31. července 2022.

Ty nejlepší vybere odborná komise. Vybrané projekty pak musí být realizovány nejpozději do konce roku 2023.

Více informací včetně přihlášky najdete na www.kulturamazelenou.cz  

V loňském roce byl v grantové výzvě Nové vize pro kulturu podpořen například vznik dokumentu o bombardování Mladé Boleslavi v roce 1945, který se promítal 12. května v Leteckém muzeu Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi, nebo série čtyř symfonických koncertů v režii spolku 4ART. Celkově oba nadační fondy v loňském roce rozdělily mezi umělce částku 1 500 000 kč.

Fotografie ke stažení:

https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1rkJ71eV6EAQeCPAi4dwZKk9myhr1dkyH