Divadlo v Permu bude hrát pro jednoho diváka

Divadlo v Permu i přes vládní omezení kvůli novému koronaviru stále hraje. Na svá představení nabízí klasických 850 vstupenek, které si diváci mohou rezervovat. Divadlo však posléze vylosuje jediného výherce, který získá možnost vstupenku skutečně zakoupit. Za standardní cenu ho čeká velmi nestandardní zážitek: Čajkovského Evžena Oněgina v celé ruské operní velkoleposti uvidí jako jediný v hledišti. Divák si zažije představení v podstatě tak, jak ho většinou vidí jen režisér.  

Marat Gatsalov, kmenový režisér Permské opery a baletu, tvrdí, že tento nápad vznikl dlouho před zavedením pandemických opatření. „Bylo nám řečeno, že nesmíme vpustit diváky do budovy divadla,“ řekl Garsalov britskému deníku The Guardian. „Ale to neznamená, že nemůžeme dovnitř vpustit diváka jen jednoho.“    

Gatsalov dále uvedl, že v divadle hodlají následovat všechna bezpečnostní opatření, jak nejvíc to půjde. Divadlo se nyní například častěji dezinfikuje a každému zaměstnanci se při vstupu do budovy měří teplota. Hrát představení pro jednoho platícího diváka je samozřejmě finančně neúnosné a i Gatsalov přiznává, že současná pandemie bude mít pro divadlo katastrofické následky.  

Zdroj: The Guardian